Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Selvitys: Suuntaviivoja järjestöjen tutkimustoiminnan kehittämiseen

Tuoreen selvityksen mukaan järjestöjen tulisi määrittää suhteensa tutkimustoimintaan osana strategiaansa. Tiedon tuottaminen tulisi suunnitella jäsentyneesti lähtien raportointi- ja tilastotiedon kokoamisesta ja hyödyntämisestä aina tutkimuseettisiin ja -poliittisiin linjauksiin.

Kansalaisjärjestöjen intressinä on erityisesti kokemustiedon, ihmisen äänen nostaminen esiin. Kansalaisten tai asiakkaiden osallisuus ei pääse samalla tavalla esiin esimerkiksi palvelujen tutkimuksessa.

Järjestöjen tärkeiksi tunnistamat tutkimusaiheet voivat ajan myötä laajentua myös osaksi tutkimuksen valtavirtaa. Lisäksi tärkeää on välittää ja levittää ajankohtaista tutkimustietoa viestinnän ja koulutuksen keinoin. Etenkin sote-uudistuksen yhteydessä on tarve tutkimukselliselle kehittämistoiminnalle, missä järjestöjen tutkimuksella on annettavaa. Järjestöt, korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja kansainväliset kumppanit voisivatkin yhdessä muodostaa alan innovaatioekosysteemejä.

Selvitys on laadittu Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelmalle (MIPA 2015-2018). MIPA on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama kymmenen päihde- ja mielenterveysjärjestön sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun yhteinen tutkimusohjelma.

 

Lue lisää A-klinikkasäätiön sivuilta

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017